Γίνε κι εσύ body positive


Πλησιάζει το καλοκαίρι και είμαι σίγουρη πως έχεις πέσει ήδη στη παγίδα να διαβάζεις για το πως να αποκτήσεις το τέλειο “bikini body” μέχρι το καλοκαίρι. Σίγουρα θα έχεις ξεκινήσει κάποια δίαιτα, γυμναστική και γενικά έχεις αρχίσει να προσέχεις εδώ και καιρό τον εαυτό σου για να βγεις καλύτερη στην παραλία. Κάνω λάθος; Το θέμα είναι ότι επαναλαμβάνεις αυτή τη διαδικασία ξανά και ξανά κάθε χρόνο. Σε πιάνει κρίση άγχους ένα μήνα ή μόλις λίγες μέρες πριν, να θες να αλλάξεις το σώμα σου παίρνοντας δραστικά μέτρα που ποτέ δεν έχουν καλό αντίκτυπο στην υγεία σου. Γιατί μη μου πεις ότι δεν έχεις δοκιμάσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου, μια “μαγική δίαιτα” που υπόσχεται πως θα σε κάνει να χάσεις πολλά παραπανίσια κιλά μέσα σε ελάχιστες μέρες, τα οποία βέβαια ξανά παίρνεις πίσω τόσο γρήγορα όσο τα έχασες. 


Γίνε κι εσύ body positive


Γιατί το κάνεις αυτό στον εαυτό σου; Το έχεις σκεφτεί ποτέ; Γιατί μπαίνεις στη διαδικασία να παρασύρεσαι από τα φαινομενικά τέλεια σώματα που πλασάρουν στην τηλεόραση, τα περιοδικά και τα social media, και να συγκρίνεις τον εαυτό σου με την τέλεια ρετουσαρισμένη πραγματικότητα που προβάλλει η κοινωνία μας σήμερα; Κανείς δεν είναι τέλειος και είναι γεγονός, όλοι έχουν τις ανασφάλειες τους σε όποιο καλούπι κι αν βρίσκονται. Γιατί όμως έχουμε εκπαιδεύσει τα μάτια μας να ψάχνουν την τελειότητα απ' την στιγμή που δεν υπάρχει, αντί να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα σε όλες της τις μορφές.

Αυτό ακριβώς είναι που προσπαθεί να πετύχει το κίνημα body positive εδώ και μερικά χρόνια. Να σε κάνει να αγαπήσεις τον εαυτό σου και το σώμα σου όπως ακριβώς είναι, σε όποιο νούμερο κι αν χωράς, παρά τον αριθμό που γράφει η ζυγαριά σου, όποια φυσική κατάσταση κι αν έχεις! Κι αν θεωρείς πως απευθύνεται αποκλειστικά σε ανθρώπους plus size κάνεις μεγάλο λάθος! Δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εξωτερική τους εμφάνιση μόνο όσοι άνθρωποι έχουν παραπάνω κιλά. Δεν πέφτουν μονάχα θύματα bullying άνθρωποι που θεωρούνται παχύσαρκοι. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που ενώ φαινομενικά θεωρούνται αδύνατοι δέχονται επικριτικά βλέμματα και σχόλια. Δεν είναι επίσης λίγοι και αυτοί που ασχολούνται εντατικά με την φυσική τους κατάσταση, που πέφτουν θύματα body shaming, επειδή τους αρέσει να διατηρούν ένα καλογυμνασμένο σώμα.

Όπως βλέπετε δεν έχει σημασία αν έχεις παραπάνω ή λιγότερα κιλά, αν είσαι αγύμναστος ή γυμνασμένος για να λάβεις αρνητικά σχόλια για την εικόνα σου, τα οποία στην πορεία θα σε οδηγήσουν να μην αισθάνεσαι καλά ή να ντρέπεσαι για τον εαυτό σου. Το θέμα είναι πως όπως κι αν είσαι, πρώτα εσύ πρέπει να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου και να τον αποδέχεσαι όπως κι αν είναι. Η εικόνα σου δε θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτησης κανενός. Το πόσα κιλά ζυγίζεις είναι προσωπικά δική σου υπόθεση, απ' τη στιγμή που εσύ είσαι χαρούμενος, υγιής και τα έχεις καλά με τον εαυτό σου. Πάνω απ' όλα παίζει ρόλο η δική σου σωματική και ψυχική υγεία, και δεν είναι ανάγκη να μπεις στη διαδικασία να χωρέσεις σε κανένα κουτάκι κοινωνικών αντιλήψεων.

Αυτό δε σημαίνει πως είναι κακό να θες να βελτιώσεις ή να αλλάξεις την εικόνα σου, αρκεί να το κάνεις για τους σωστούς λόγους. Η αφορμή για την αλλαγή της εμφάνισης σου πρέπει να προέρχεται από τα δικά σου θέλω και από το πως θες να παρουσιάζεις τον εαυτό σου προς τα έξω. Τι εννοώ... Με τον ίδιο τρόπο που θα έκανες μια αλλαγή στο κούρεμα ή το χρώμα των μαλλιών σου, για να νιώσεις μια ανανέωση και να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό που πιστεύεις ότι σου ταιριάζει καλύτερα, για τον ίδιο λόγο μπορεί να θες να πάρεις ή να χάσεις κιλά, να κάνεις γυμναστική ή να σταματήσεις να κάνεις. Μπορεί να είσαι αδύνατη και να θες να αποκτήσεις καμπύλες γιατί πιστεύεις ότι σου πάει περισσότερο, μπορεί να έχεις κοιλιακούς αλλά να θες να σταματήσεις να αθλείσαι γιατί πιστεύεις ότι το σώμα σου δεν είναι τόσο θηλυκό σε σχέση με πριν ή το αντίθετο. Όλα είναι θέμα επιλογής και το πως αντιλαμβάνεσαι εσύ το ωραίο σε κάθε περίοδο της ζωής σου. Ότι σώμα όμως κι αν έχεις είναι τελείως αποδεκτό!


Γίνε κι εσύ body positive


Το ότι κάποιος μπορεί να έχει παραπάνω κιλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι λιγότερο υγιής από κάποιον που ζυγίζει λιγότερο και το αντίθετο. Επίσης το ότι κάποιος είναι αδύνατος δεν σημαίνει ότι ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή και τρέφεται σωστά καθημερινά. Ποτέ δε μπορείς να ξέρεις για ποιο λόγο ο καθένας βρίσκεται στα κιλά που είναι, αν είναι ικανοποιημένος απ' την εικόνα του και τον εαυτό του, αν είναι υγιής ή αν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας για να έχει την εικόνα και το σώμα που βλέπεις εσύ σήμερα. Παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο και είναι πιθανό κάποιος που τρώει πολύ λιγότερο από σένα να παχαίνει, και κάποιος που τρώει πολύ συνέχεια να μη βάζει γραμμάριο πάνω του γιατί έχει καλό μεταβολισμό, ή μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιο άλλο πρόβλημα που δε γνωρίζεις. Όλα είναι πιθανά!

Γι' αυτό έχει έρθει η ώρα να πάψεις να κυνηγάς το τέλειο, κανείς δεν είναι! Όλοι έχουν τα θέματα τους που θα ήθελαν να κρύψουν ή να εξαφανίσουν. Μπορεί να είσαι πολύ αδύνατη ή παχιά και να ντρέπεσαι γι' αυτό. Μπορεί να έχεις κυτταρίτιδα και να παλεύεις να της εξαφανίσεις, αλλά όλοι έχουν. Είτε είσαι αδύνατη ή έχεις παραπάνω κιλά, είτε είσαι γυμνασμένη ή αγύμναστη, δε παίζει κανένα απολύτως ρόλο, μπορεί να εμφανίσεις! Μπορεί να έχεις ραγάδες από την αυξομείωση βάρους. Μπορεί να έχεις χαλαρή κοιλιά γιατί γέννησες. Μπορεί να έχεις λεύκη, σπυριά, ψωρίαση, ουλές, εγκαύματα ή άλλα σημάδια... Ότι και να έχεις, όπως και να είσαι, είναι ένα μέρος του εαυτού σου και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το αγαπήσεις.

Εσύ πρέπει να μάθεις να αγαπάς και να αγκαλιάσεις τον εαυτό σου με όλες τις ατέλειες του. Μην τιμωρείς τον εαυτό σου και ξεσπάς πάνω του με αυστηρές δίαιτες, ατελείωτες ώρες γυμναστικής ή βουλιμικές συμπεριφορές. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι η εξωτερική σου εμφάνιση δεν είσαι εσύ και δεν σε προσδιορίζει σαν άνθρωπο. Είσαι πολλά παραπάνω από το πως φαίνεσαι στα μάτια των άλλων. Είσαι πολλά παραπάνω ακόμα κι από όσα εσύ πιστεύεις για τον εαυτό σου.

Έχει έρθει η εποχή που πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε και να αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα. Εξάλλου όλοι είμαστε διαφορετικοί δεν είμαστε κούκλες εργοστασίου μαζικής παραγωγής. Είναι απολύτως φυσιολογικό και αποδεκτό να μην είμαστε όλοι ίδιοι, καθώς δεν είναι ίδιες και οι αντιλήψεις μας, ο τρόπος σκέψης μας, το είδος της ζωής που ζούμε. Όλοι έχουμε διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικά ενδιαφέροντα, διαφορετικά γούστα και όλα αυτά αποτυπώνονται διαφορετικά πάνω μας με βάση τις επιλογές που κάνουμε.

Είναι κρίμα ακόμα και σήμερα η διαφορετικότητα να μην είναι κοινωνικώς αποδεκτή, απ' τη στιγμή που η βιομηχανία της ομορφιάς στην πλειοψηφία της συνεχίζει να προωθεί συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς και “τελειότητας”. Κανείς δεν είναι τέλειος στα 20, στα 30, στα 40, ούτε στα 50! Κανείς δεν έχει τις τέλειες αναλογίες, το τέλειο σώμα, το τέλειο δέρμα. Αλλά καθένας είναι τέλειος για αυτό που είναι! Καθένας είναι τέλειος όπως ακριβώς είναι για αυτό που εκπροσωπεί και πρεσβεύει σαν διαφορετική οντότητα. Γι' αυτό δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ντρέπεσαι για τον εαυτό σου. Στο κάτω κάτω δικαίωμα σου να είσαι όπως ακριβώς θέλεις να είσαι! Μάθε να υποστηρίζεις και να μη ντρέπεσαι για τις διατροφικές σου επιλογές και τον τρόπο ζωής που ακολουθείς, που σε οδήγησε να έχεις την εμφάνιση που έχεις σήμερα, όπως ακριβώς θα έκανες με κάθε πράγμα που πιστεύεις! Εξάλλου το γεγονός ότι έχεις τη συγκεκριμένη εικόνα σήμερα, δε σημαίνει ότι δε μπορείς να την αλλάξεις στο μέλλον, και δε σημαίνει ότι δε σε ικανοποιεί την παρούσα στιγμή όπως κι αν είναι αυτή. Πάνω απ' όλα σημασία έχει να αισθάνεσαι εσύ όμορφα μέσα στο σώμα το οποίο βρίσκεσαι και να είσαι ευτυχισμένος.


Να θυμάσαι...

Το σώμα σου είναι το μοναδικό πράγμα που σου ανήκει στην πραγματικότητα στη ζωή σου, είναι όλα όσα έχεις. Είναι το σπίτι σου, εκεί όπου κατοικεί η ψυχή σου. Δώσε του όλη την αγάπη σου και μάθε να το φροντίζεις, να το σέβεσαι και να το εκτιμάς περισσότερο!Γίνε κι εσύ body positiveΑν σας άρεσε το σημερινό post κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας σε Instagram και Twitter για να μη χάνετε όλες τις νέες ενημερώσεις!
SPREAD THE LOVE

1 σχόλιο :

  1. Για εμένα το body positive ξεπερνάει τα κιλά και τις αναλογίες, και αγγίζει πιο βαθιά θέματα, όπως όλες εκείνες τις ατέλειες που έχουμε, και την παγίδα στην οποία πέφτουμε να συγκρινόμαστε πάντα με το πιο ωραίο. Το σημαντικό είναι να προσέχουμε το σώμα μας, όταν χρειάζεται βελτίωση, για λόγους υγείας πρώτα από όλα, αυτό να γίνεται, και να σεβόμαστε αυτό το φανταστικό εργαλείο, γιατί χωρίς αυτό ούτε εμείς μπορούμε να υπάρξουμε.
    Άλκηστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Copyright © LACREME | Privacy Policy Designed by OddThemes