Zero Waste | Μια ζωή χωρίς σπατάλη


Zero Waste-Μια ζωή χωρίς σπατάλη


Zero Waste ή αλλιώς πως να ζεις χωρίς σκουπίδια και περιττές σπατάλες! Ακούγεται ωραίο; Στην ουσία πρόκειται για ένα κίνημα, που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα χρονιά να προβάλλεται μέσα απ' τα social media, σαν ένας νέος τρόπος ζωής ανθρώπων με αναπτυγμένη οικολογική συνείδηση. Σε έναν ουτοπικό κόσμο αυτή θα ήταν η ιδανική εκδοχή διαβίωσης όλων μας.


Σύμφωνα με το Wikipedia το Zero Waste είναι μια φιλοσοφία που ενθαρρύνει τον επανασχεδιασμό των κύκλων ζωής των πόρων, έτσι ώστε όλα τα προϊόντα να επαναχρησιμοποιούνται. Ο στόχος είναι να μην καταλήγουν απορρίμματα σε χωματερές και αποτεφρωτήρια και οι πόροι να επαναχρησιμοποιούνται στη φύση.


Τα 5 R

Η γενική ιδέα για να ξεκινήσεις συνοψίζεται στα 5 R του zero waste:

Refuse (Άρνηση)
Reduse (Μείωση)
Reuse - Repair (Επαναχρησιμοποίηση – Επιδιόρθωση)
Recycle (Ανακύκλωση)
Rot (Κομποστοποίηση)Zero Waste-Μια ζωή χωρίς σπατάληRefuse
Αρνούμαστε ότι δε χρειαζόμαστε όπως τα έξτρα διαφημιστικά δώρα που μας προσφέρονται στην καθημερινότητα μας σαν προωθητικές ενέργειες από εταιρείες και καταστήματα π.χ. στυλό, διαφημιστικά φυλλάδια, αναπτήρες κ.λ.π., αφού τις περισσότερες φορές αυτά τα μικροαντικείμενα θα καταλήξουν στα σκουπίδια.

Reduse
Ελαχιστοποιούμε αυτά που χρειαζόμαστε. Μειώνουμε την κατανάλωση μας κάνοντας μόνο μελετημένες και στοχευμένες αγορές σε πράγματα που έχουμε πραγματική ανάγκη! Ας δώσουμε πια ένα τέλος στην υπερκατανάλωση και τις άσκοπες παρορμητικές αγορές. Γεμίζουμε τα σπίτια, τα ντουλάπια και τις ζωές μας, με πράγματα που δεν έχουμε στην ουσία ανάγκη γιατί απλά τα είδαμε στην τηλεόραση ή τα έχει ο φίλος μας ή είναι της μόδας. Καταλήγοντας να κρατάμε για καιρό αντικείμενα που πολλές φορές μπορεί να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ! 


Reuse – Repair
Επαναχρησιμοποιούμε ή επισκευάζουμε ότι μπορούμε. Στην καθημερινότητα μας χρησιμοποιούμε ένα σωρό αντικείμενα μια χρήσης που καταλήγουν στα σκουπίδια. Αν το καλοσκεφτείς στην ουσία αγοράζουμε πράγματα για να τα πετάμε. Σπαταλάμε τα χρήματα μας ξανά και ξανά σε αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσουμε μόλις μια φορά και έπειτα θα καταλήξουν στον κάδο απορριμάτων.

Μια καλή εναλλακτική για να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο και να γλιτώσουμε τα χρήματα μας και το περιβάλλον είναι να επιλέξουμε αντικείμενα τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε αέναα ή τουλάχιστον μέχρι να χαλάσουν, ή να αντικαταστήσουμε μερικά κάνοντας πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές.


Recycle - Repair
Ανακυκλώνουμε ότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε, ελαχιστοποιήσουμε ή επαναχρησιμοποιήσουμε. Αν ακολουθούμε όλα τα παραπάνω βήματα δεν θα υπάρχουν και πολλά πράγματα για να ανακυκλώσουμε αλλά είναι αυτονόητο πως οτιδήποτε μπορεί να ανακυκλωθεί ή επισκευαστεί και μπορεί να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο ζωής πρέπει να του δώσουμε τη δυνατότητα να το κάνει. Στο χέρι μας είναι!


Rot
Κομποστοποιούμε ότι μπορεί να κομποστοποιηθεί. Δεν χρειάζεται απλά να πετάμε τα οργανικά υλικά στα σκουπίδια αφού με την κομποστοποίηση τα οργανικά υπολείμματα όπως φλούδες φρούτων και λαχανικών, γίνονται πάλι χώμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν λίπασμα σε γλάστρες και κήπους.D I Y

Αν λοιπόν θες να δώσεις μια ευκαιρία σε αυτόν τον τρόπο ζωής και να τον δοκιμάσεις, να μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις:

 • Αγόρασε πάνινες τσάντες ή διχτάκι για τα ψώνια σου ώστε να μπορείς να τις χρησιμοποιείς ξανά και ξανά και να μην αγοράζεις πλαστικές
 • Αγόρασε ένα γυάλινο μπουκάλι νερού ώστε να το έχεις μαζί σου όποτε χρειάζεσαι
 • Πάρε την δική σου γυάλινη κούπα ή θερμός για τον καφέ ή το τσάι σου
 • Άλλαξε την παλιά σου οδοντόβουρτσα με μια βιοδιασπώμενη οδοντόβουρτσα από μπαμπού
 • Αντικατέστησε τις πλαστικές μπατονέτες για αυτιά με ξύλινες από μπαμπού
 • Πάρε το δικό σου μεταλλικό ή μπαμπού καλαμάκι
 • Αντικατέστησε το πλαστικό σου σφουγγάρι με φυσική λούφα
 • Χρησιμοποίησε μπαρα σαπουνιού αντί για συσκευασμένα προϊόντα
 • Αγόρασε τρόφιμα χύμα και όχι σε πλαστικές συσκευασίες
 • Πάρε ρούχα από δεύτερο χέρι
 • Φτιάξε τα δικά σου προϊόντα καθαρισμού


Και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον!


Zero Waste-Μια ζωή χωρίς σπατάλη


Ίσως αυτός ο τρόπος ζωής να σου ακούγεται ακραίος. Ίσως και η μετάβαση σε αυτόν να είναι απότομη, ειδικά όταν έχεις συνηθίσει διαφορετικά. Το θέμα δεν είναι όμως απλά να διαβάσεις ένα κείμενο, μια θεωρία, που ίσως θα σε ενδιέφερε να δοκιμάσεις, αλλά βρίσκεις και απαγορευτική γιατί δεν μπορείς να αποχωριστείς τα πράγματα σου και τον σημερινό τρόπο ζωής σου. Ή γιατί σου ακούγεται τρομερό το ότι δεν πρέπει να αγοράζεις πράγματα σε πλαστικές συσκευασίες και σκέφτεσαι τα χρήματα που πρέπει να διαθέσεις, για όλα αυτά που πρέπει να αντικαταστήσεις, προκειμένου να υιοθετήσεις το “zero waste living”. Το θέμα είναι απλά να σκεφτείς τι απ' αυτά μπορώ να κάνω εγώ σήμερα, έστω κι αν για αρχή είναι μονάχα ένα, που θα αφήσει αυτόν τον πλανήτη λίγο καλύτερο.

Κανείς δεν είναι τέλειος! Το θέμα είναι όλοι να προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε καθημερινά. Να σκεφτόμαστε συνειδητά τις επιλογές μας και να αποφασίζουμε ύστερα από ώριμη σκέψη και όχι με βάση μια παρόρμηση της στιγμής ή λόγω συνήθειας.

Προσωπικά μου είναι αδιανόητο πως ύστερα από τόσες χιλιάδες χρόνια παρά την πρόοδο της επιστήμης και της ανθρώπινης “ευφυίας” το ανθρώπινο είδος συνεχίζει να είναι αυτοκαταστροφικό. Γιατί πως αλλιώς είναι δυνατόν να συμπεριφερόμαστε έτσι σε έναν πλανήτη που το μόνο που κάνει είναι να μας κρατάει εν ζωή! Μας παρέχει οξυγόνο, στέγη, τροφή, νερό. Είναι σαν να μη σέβεσαι το ίδιο σου το σπίτι και την οικογένεια σου. Αυτός ο πλανήτης υπήρχε πριν από μας και θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμα και αν το είδος μας εκλείψει! Είμαστε απλά επισκέπτες και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε αυτό και καταλάβουμε ότι δεν είμαστε ανώτεροι από κανένα είδος, και αρχίσουμε έμπρακτα να βάζουμε ο καθένας το λιθαράκι του όπως μπορεί, ώστε ο πλανήτης να παραμείνει βιώσιμος και για τις επόμενες γενιές, ίσως μόνο τότε να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πετύχει σαν ανθρωπότητα.SPREAD THE LOVE

2 σχόλια :

 1. Εξαιρετικό άρθρο! Δεν τα κάνω όλα, αλλά προσπαθώ πολύ με τη σωστή ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση, να μειώσω περιττές αγορές και γενικά ό,τι μπορώ. Και παρόλη την προσπάθεια τα σκουπίδια γεμίζουν πολύ γρήγορα. Θέλω πολύ να εφαρμόσω και την κομποστοποίηση που σίγουρα θα βοηθούσε να μειωθούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιο!! Ακόμα και το ελάχιστο να κάνει ο καθένας μας, συλλογικά υπάρχει μεγάλη διαφορά! Το θέμα είναι απλά να προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε καθημερινά. :)

   Διαγραφή

Copyright © LACREME | Privacy Policy Designed by OddThemes