Interview with a Jewelry Maker

Interview with a Jewelry Maker


Γεια σας! Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενη γιατί εγκαινιάζω μια νέα στήλη στο blog μου με τίτλο “Beautiful People”! Μέσα από αυτήν τη στήλη θα γνωρίζουμε δημιουργικούς ανθρώπους που έχουν κάνει το πάθος και το χόμπι τους επάγγελμα! Σκοπός μου είναι να πάρουμε έμπνευση μέσα απ' την πορεία διάφορων ανθρώπων αλλά και χρήσιμες πληροφορίες ίσως, για όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν τώρα το δημιουργικό τους ταξίδι. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται κάποιος είναι λίγη έμπνευση και ενθάρρυνση από κάποιον που ήδη ακολουθεί το ίδιο μονοπάτι. Αυτό συνήθως είναι αρκετό να δώσει σε κάποιον το κατάλληλο κίνητρο για να πάρει την απόφαση να ξεκινήσει να κάνει αυτό που αγαπά.

Σήμερα λοιπόν έχουμε μαζί μας την Ιωάννα που εδώ και τόσο καιρό θαυμάζω τις δημιουργίες της στο Instagram, και αφού όπως ξέρετε ασχολούμαι κι εγώ ερασιτεχνικά με το κόσμημα δε σκέφτηκα καλύτερο άνθρωπο για να ξεκινήσω την πρώτη μου συνέντευξη. Πάμε να δούμε τι έχει να μας πει!


Πες μας λίγα πράγματα για εσένα
Αρχικά θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για αυτή μας την κουβεντούλα και να σου ευχηθώ καλή επιτυχία στο blog σου. Ονομάζομαι Ιωάννα και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Σπούδασα Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, λατρεύω την θάλασσα, τα χρώματα του φθινοπώρου, μου αρέσουν πολύ οι παλιές ελληνικές ταινίες ενώ δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς μουσική και βιβλία. Με συγκινεί πολύ η αγνότητα των ζώων, με ηρεμεί η σκέψη του Θεού, με φοβίζει η άβυσσος της ψυχής των ανθρώπων. Είμαι τραγικά ρομαντική, αισιόδοξη, κυκλοθυμική και αναβλητική σε εκνευριστικό σημείο. Σκεπτόμενη την ερώτηση σου, βρήκα δεκάδες πράγματα, τα οποία θα μπορούσαν να με προσδιορίσουν αλλά θα αρκεστώ, στο να σου δηλώσω απίστευτα ευγνώμων, που έχω την δυνατότητα να απολαμβάνω τόσες ευλογίες στην ζωή μου.

Πως ασχολήθηκες αρχικά με το κόσμημα;
Το κόσμημα υπήρχε πάντα στην ζωή μου καθώς υπάρχει οικογενειακή επιχείρηση που ασχολείται με το λιανικό εμπόριο κοσμημάτων. Από όταν ήμουν παιδί λοιπόν , θυμάμαι να παίζω με χάντρες και κορδονάκια στο πάτωμα του καταστήματος μας, τα καλοκαίρια. Εν συνεχεία, ως έφηβη θυμάμαι να πηγαίνω στις ετήσιες εκθέσεις και να θαμπώνομαι πραγματικά, από τις ευφάνταστες δημιουργίες των Ελλήνων σχεδιαστών. Ως εκ τούτου για εμένα, τρόπον τινά, ήταν μία φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.


Πότε αποφάσισες ότι θες να ασχοληθείς πιο επαγγελματικά με το κόσμημα;
Tο παράδοξο του όλου θέματος, ήταν ότι εν τέλει ασχολήθηκα με το κόσμημα εντελώς τυχαία. Αρχικά, ξεκίνησα να φτιάχνω κοσμήματα, εντελώς ερασιτεχνικά το 2013, με δύο φίλες μου, και μάλιστα κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και παρακίνησης, έτσι ώστε να περνάμε ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο μας αλλά και να φοράμε πράγματα μοναδικά, που δεν μπορούσαμε να βρούμε στο εμπόριο. Ε, και κάπως έτσι, πέρασαν τα χρόνια και εγώ ‘’κόλλησα’’ για τα καλά. Παρά ταύτα, η ενασχόληση μου ακόμα είναι σε ερασιτεχνικό επίπεδο από την άποψη, ότι δεν έχω αφιερωθεί επαγγελματικά, ολοκληρωτικά σε αυτό .
Από που αντλείς έμπνευση;
Η έμπνευση για εμένα έχει ένα ευρύτατο φάσμα, προέρχεται από τα πάντα, από την φύση, από μία ωραία μουσική, από τον Θεό, από ένα όμορφο στιγμιαίο συναίσθημα. Πρωταρχικό ρόλο βέβαια, έχουν και τα υλικά που χρησιμοποιώ. Θεωρώ ότι έχουν την δική τους ‘’προσωπικότητα’’, και μετουσιώνονται εν τέλει σε κάτι που εάν μπορούσαν να μιλήσουν θα μου έλεγαν ‘’ well done, καλά είμαστε εδώ ‘’. Για αυτό και όταν προμηθεύομαι υλικά, κάνω ώρες ατελείωτες, καθώς εκείνη την στιγμή γεννώνται ιδέες και νέα σχέδια. Είναι ο εφιάλτης της αδερφής μου, να πάμε μαζί για αγορά υλικών ( :Ρ ). Πάντως εάν θα έπρεπε να πω με μία φράση από πού προέρχεται η έμπνευση μου, αυτή θα ήταν η ‘’ομορφιά της ζωής‘’, σε όλες τις εκφάνσεις της. Για αυτό και δημιουργώ μόνο όταν είμαι ήρεμη και χαρούμενη. Δηλαδή δεν λειτουργεί για εμένα σαν ‘’ψυχοθεραπευτική’’ διέξοδος, όπως ενδεχομένως σε άλλους ανθρώπους που ασχολούνται με κάτι ‘’καλλιτεχνικό’’, εάν μπορώ να το πω έτσι. Χαίρομαι δε πραγματικά που μου ‘’συμβαίνει’’ έτσι, με αυτό τον τρόπο, καθώς η ενέργεια που μεταβιβάζεται στον τελικό παραλήπτη, έχει μόνο θετικά vibes. Αυτή είναι εξάλλου και η μαγεία του ‘’χειροποίητου’’, ότι μαζί με το αντικείμενο αποκτάς και λίγη από την αύρα του δημιουργού.


Είναι εύκολο να είσαι σχεδιάστρια κοσμημάτων στην Ελλάδα;
Αυτό να σου πω την αλήθεια, δεν ξέρω να σου το απαντήσω. Δεν με βλέπω ούτως ή άλλως, σαν ‘’σχεδιάστρια κοσμημάτων’’. Θεωρώ απλά ότι είμαι μία κοπέλα, στην Ελλάδα της κρίσης, που ασχολείται με κάτι που την γεμίζει χαρά, αισιοδοξία και της παρέχει εσωτερική πληρότητα. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Συνεπώς η ενασχόληση μου με το κόσμημα, δεν έχει να κάνει με την ευκολία ή δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς είναι καθαρά μία εσωτερική ανάγκη.

Τι συμβουλεύεις κάποιον που ξεκινάει τώρα;
Γενικά δεν είμαι καλή στο να δίνω συμβουλές, γιατί θεωρώ ότι η κάθε περίπτωση, ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Μπορώ να σου πω όμως, τι λειτουργεί στην δική μου περίπτωση. Έχω μία βαθιά πεποίθηση ότι εάν κάποιος αγαπάει αυτό που κάνει και πιστεύει σε αυτό δεν μπορεί παρά να τα καταφέρει. Είμαι παιδί του ‘’όλα θα πάνε καλά στο τέλος ‘’.


Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να ξεκινήσει να πουλάει τα κοσμήματα του; Τι επιλογές έχει στη χώρα μας; Τι επιλογές έχει online;
Και πάλι θα σου μιλήσω για την δική μου περίπτωση. Για εμένα λοιπόν, διέξοδο, χαρά και ευλογία, αποτέλεσε το jamjar, μία διαδικτυακή πλατφόρμα, ένα on line market place, που φιλοξενεί ταλαντούχους Έλληνες δημιουργούς και αποδεικνύει εν τοις πράγμασι, το ‘’ αν αγαπάς αυτό που κάνεις, όλα θα πάνε καλά ’’. Για κάποιον που ξεκινάει τώρα, θεωρώ ότι είναι η ιδανικότερη λύση, καθώς, πέραν του ότι είμαστε μία ωραία παρέα που έχει ως αρχές τον αλληλοσεβασμό, την βοήθεια και την κατανόηση σε όλα τα επίπεδα, σου λύνει τα χέρια σε πολλά πρακτικά ζητήματα όπως είναι για π.χ. το πολύ βαρετό (τουλάχιστον για εμένα) λογιστικό κομμάτι.


Ποιο είναι το αγαπημένο σου υλικό για να δουλεύεις;
Αναμφισβήτητα οι ημιπολύτιμοι λίθοι. Με ενθουσιάζει η δυναμική των λίθων και οι άπειρες συνδυαστικές δυνατότητες που σου προσφέρουν λόγω της ποικιλίας τους, των διαφορετικών χρωμάτων και τεχνικών κοπής τους. Κυρίως όμως, μου αρέσει η αίσθηση του να πιάνω τον παγωμένο λίθο στα χέρια μου και μέσα σε λίγα λεπτά να έχει θερμανθεί, να έχει ‘’γλυκάνει’’. Λειτουργεί δηλαδή και αυτό στον εγκέφαλο μου λίγο συμβολικά, λίγο ρομαντικά, αν θέλεις.
Πως έμαθες να φτιάχνεις κοσμήματα;
Είμαι κατά βάση αυτοδίδακτη. Όπως σου είπα και προηγουμένως, ξεκίνησα εντελώς ερασιτεχνικά να φτιάχνω κοσμήματα για τον εαυτό μου ενώ το γνωστικό μου αντικείμενο όσον αφορά τις σπουδές μου, είχε καθαρά ‘’λογικό – πρακτικό‘’ υπόβαθρο και καμία σχέση με τον καλλιτεχνικό χώρο. Μέσω όμως του πειραματισμού και την επιμονής, απέκτησα σιγά σιγά και την τεχνική. Στην πορεία βέβαια, παρακολούθησα σεμινάρια κατασκευής κοσμήματος όπως π.χ. επεξεργασίας μετάλλου, τεχνικές μακραμέ κλπ, αλλά τουλάχιστον προς το παρόν, με έχει κερδίσει η σύνθεση διαφορετικών υλικών και ιδιαίτερα οι ημιπολύτιμοι λίθοι.


Γιατί comme chat;
Γιατί comme chat; Μεγάλη ανάλυση, σηκώνει αυτή η ερώτηση. Λοιπόν, αρχικά να πούμε ότι comme chat σημαίνει ‘’σαν γάτα’’ στα γαλλικά και προφέρεται ‘’κομ σα‘’. Όταν μπήκα στην διαδικασία να ψάξω για επωνυμία, ήθελα το brand να έχει να πει κάτι στις γυναίκες που θα αγόραζαν τα προϊόντα μου. Το ‘’σαν γάτα ‘’ λοιπόν, είναι αυτό που θέλω να ‘’περάσω’’ στις γυναίκες, ως δικό μου statement συμπεριφοράς. Οι γάτες πολλές φορές είναι παρεξηγημένα πλάσματα, είναι δύσκολες, πώς να το κάνουμε. Παρά ταύτα, αν μπεις στον κόπο να ασχοληθείς πραγματικά μαζί τους, διαπιστώνεις το μεγαλείο που τις περιβάλλει. Είναι ανεξάρτητες, περήφανες, δεν υποτάσσονται, δεν περιορίζονται, δεν ‘’εκπαιδεύονται’’. Αγαπούν όμως και δένονται συναισθηματικά και είναι πιστές, σε ισότιμες σχέσεις πάντα, όχι σε σχέσεις υποταγής. Όπου θέλουν και όποτε θέλουν είναι τρυφερές, χαδιάρες, ‘’γατούλες’’. Έχουν εγγενή αυτοπεποίθηση ενώ παράλληλα είναι έξυπνες, όμορφες, εκλεπτυσμένες, ντελικάτες. Και έχουν και 7 ζωές, να μην το ξεχνάμε και αυτό ( :Ρ ). Αυτό είναι το πρότυπο μου για τις σημερινές γυναίκες και αυτό ήθελα να προβάλω μέσω της επωνυμίας μου. 

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, το comme chat, με λίγο κεκτημένη ταχύτητα προφερόμενο και ελληνιστί, δημιουργεί και την ακουστική αίσθηση ‘’κομψά‘’ άλλο ένα στοιχείο που θέλω να είναι χαρακτηριστικό των κοσμημάτων μου. Βέβαια στην πράξη, διαπίστωσα ότι πολλές φορές, καθώς η εξοικείωση μας είναι μεγαλύτερη με την αγγλική γλώσσα, προφέρεται από πολλούς ως ‘’τσατ‘’. Θα σου πω ότι αυτή η διάσταση, την οποία ομολογουμένως δεν είχα σκεφτεί, μου δημιούργησε μία ευχάριστη αίσθηση, το γεγονός δηλαδή ότι εμπεριέχεται πλέον στο brand μου το στοιχείο της ‘’επικοινωνίας’’, που καθορίζεται ακριβώς από αυτή την αλληλεπίδραση με το κοινό.

Που μπορούμε να βρούμε την δουλειά σου;
Jamjar: www.jamjar.gr/store/commechat
Facebook: Comme chat
Instagram: @comme_chat
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ιωάννα για τον χρόνο που αφιέρωσε να απαντήσει στις ερωτήσεις. Ήταν μεγάλη μου χαρά που την γνώρισα και πήρα μεγάλη έμπνευση από όσα μοιράστηκε μαζί μας, κι ελπίζω το ίδιο και εσείς! Είναι ωραίο να βλέπεις ανθρώπους να εξωτερικεύουν το πάθος τους για δημιουργία, να τολμούν επαγγελματικά και να τα καταφέρνουν! Εύχομαι ότι καλύτερο στην Ιωάννα με αστείρευτη έμπνευση για δημιουργία!SPREAD THE LOVE

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © LACREME | Privacy Policy Designed by OddThemes