How to take better photos for your blogΓεια σας! Στο σημερινό θέμα θα ασχοληθούμε με την φωτογραφία! Γιατί αν είσαι blogger σίγουρα είναι ένα θέμα που σε ενδιαφέρει και σε απασχολεί, αφού οι φωτογραφίες είναι αυτές που κάνουν το περιεχόμενο σου ελκυστικό, ώστε να αποφασίσει κάποιος να κάνει κλικ και να το διαβάσει. Και καλά να γράφεις για ένα θέμα που δε χρειάζεται πρωτότυπες φωτογραφίες και μπορείς να τις βρεις από site με stock photos. Τι γίνεται όμως όταν το θέμα που έχεις να παρουσιάσεις είναι ένα DIY όπως στη δική μου περίπτωση, ή ένα review ή ένα haul προϊόντων, πράγματα που είναι απαραίτητα να φωτογραφηθούν από εσένα και να ανέβουν στο blog σου, για να συνοδεύσουν τα άρθρα σου;

Σίγουρα δεν είμαι ειδικός. Τώρα τελευταία άρχισα να ασχολούμαι πιο ενεργά με αυτό το θέμα (αν και από πάντα μου άρεσε η λήψη και επεξεργασία φωτογραφιών) και να ψάχνω πως μπορώ να βελτιώσω τις φωτογραφικές μου ικανότητες. Και αυτά είναι που θα μοιραστώ σήμερα μαζί σας, όσα έχω διαβάσει και έχω παρατηρήσει μόνη μου στην πράξη εδώ και λίγο καιρό.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα απ' την αρχή..

Αρχικά, ίσως το νούμερο ένα και πιο σημαντικό κομμάτι που παίζει ρόλο στη λήψη φωτογραφιών, ίσως και παραπάνω απ' το μέσο που τις τραβάς, είναι ο φωτισμός! Όσο πιο φωτεινός είναι ο χώρος και όσο πιο καλοφωτισμένα είναι τα αντικείμενα που τραβάς, τότε έχεις τις περισσότερες πιθανότητες η φωτογραφία που θα τραβήξεις να βγει καλή!

Τι σημαίνει καλός φωτισμός όμως; Σίγουρα αν φωτογραφίζεις μέσα στο σπίτι σου προτίμησε να τραβήξεις φωτογραφίες δίπλα σε ένα παράθυρο. Αυτό θα βοηθήσει το θέμα σου να βγει πιο φωτεινό και ακριβή. Αν επιλέξεις να φωτογραφίσεις σε εξωτερικό χώρο, απόφυγε την άμεση επαφή του θέματος σου με τον ήλιο, γιατί αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να κάψει τις φωτογραφίες σου επειδή το φως είναι πολύ έντονο. Για να ισορροπήσεις λίγο την ένταση του ήλιου, μπορείς να τοποθετήσεις ανάμεσα στον ήλιο και το αντικείμενο ένα άσπρο πανί ή χαρτόνι και να δημιουργήσεις έτσι μια “σκιά” που θα κάνει το θέμα σου να βγει πιο ισορροπημένο.

Αν ο φωτισμός δεν είναι ιδανικός γιατί είμαστε πια στον χειμώνα και οι ηλιόλουστες μέρες σπανίζουν, αυτό σημαίνει ότι είσαι αναγκασμένος να τραβήξεις τις φωτογραφίες σου με συννεφιά. Σε κάθε περίπτωση απέφυγε το φλας, γιατί θα έχει σαν αποτέλεσμα να φωτίσει με άσχημο τρόπο τις φωτογραφίες σου, με παρόμοιο τρόπο όπως αν φωτογράφιζες απ' ευθείας στον ήλιο. Και πάλι επέλεξε να τραβήξεις τις φωτογραφίες σου δίπλα στο παράθυρο και για να ισορροπήσεις την πλευρά που δε χτυπάει το φως και δημιουργείται σκιά, τοποθέτησε ένα άσπρο χαρτόνι (σαν αυτό που φτιάχνουν μακέτες) σε αυτή την πλευρά και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να βγει η φωτογραφία σου λίγο πιο φωτεινή και ισορροπημένη.

Και τώρα πάμε στα πιο τεχνικά κομμάτια...

Αν φωτογραφίζεις με το κινητό, σου παίξε λίγο με τις ρυθμίσεις του και μη τραβάς φωτογραφίες κατευθείαν στο αυτόματο. Ανέβασε λίγο την τιμή έκθεσης, ίσως λίγο το ISO και επέλεξε την κατάλληλη ρύθμιση για την εξισορρόπηση λευκού π.χ. φως ημέρας, συννεφιά κλπ. Στις μέρες μας ευτυχώς τα κινητά τηλέφωνα έχουν πολύ καλές κάμερες και πολλές φορές είναι αρκετές και ικανές για μια τέτοια όχι επαγγελματική χρήση.

Για να “ξεκλειδώσεις” περισσότερες ρυθμίσεις της κάμερας τους κινητού σου, κατέβασε κάποια εφαρμογή που σου δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου στο manual, ώστε πέρα απ' τα βασικά να μπορείς να ελέγξεις την ταχύτητα κλείστρου, το aperture κλπ. σαν να τραβούσες δηλαδή από επαγγελματική φωτογραφική μηχανή.

Τώρα αν είσαι τυχερός και έχεις στη κατοχή σου μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, αλλά την δουλεύεις στο αυτόματο, ήρθε η ώρα να το σταματήσεις! Γιατί ποιος ο λόγος να έχεις την επιλογή και τη δυνατότητα να τραβήξεις πολύ καλές φωτογραφίες, αλλά να δίνεις την κυριαρχία στη μηχανή σου να πάρει όλες τις αποφάσεις για σένα και να διαμορφώσει τις ρυθμίσεις που θέλει με αποτέλεσμα να τραβήξει μια μέτρια φωτογραφία;

Πάμε λοιπόν να πούμε κάποια βασικά για την λήψη φωτογραφιών στο manual.

Στην πραγματικότητα για να μπορείς να βγάλεις καλές φωτογραφίες απ΄ την φωτογραφική σου μηχανή χρειάζεται να ξέρεις να χειρίζεσαι 3 πράγματα! Το ISO (ευαισθησία), το Αperture (μέγεθος οπής κλείστρου) και το Shutter Speed (ταχύτητα κλείστρου).

Το ISO αντιπροσωπεύει την ευαισθησία της φωτογραφικής μηχανής στο φως. Όσο πιο μικρός είναι ο αριθμός τόσο πιο μικρή ευαισθησία δηλώνει, ενώ όσο πιο μεγάλος είναι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να βγει το θέμα πιο φωτεινό. Η πρώτη σκέψη που κάνουμε λοιπόν, όταν δεν υπάρχει πολύ φως στο χώρο, είναι να αυξήσουμε την τιμή του ISO πράγμα που είναι λάθος! Το κακό εδώ είναι ότι ναι μεν μπορεί να καταφέρουμε να φωτίσουμε περισσότερο το θέμα μας, αλλά με αυτό τον τρόπο θα αυξήσουμε την εμφάνιση “θορύβου” στη φωτογραφία μας. Αυτών των μικρών κόκκων δηλαδή που κάνουν τη φωτογραφία να μην έχει καλή ανάλυση. Οπότε κρατήστε σαν γενικό κανόνα ότι όσο το δυνατόν μικρότερο ISO τόσο το καλύτερο.

Το Aperture επηρεάζει τον τρόπο που γίνεται η εστίαση μέσα στη φωτογραφία. Μετριέται και συμβολίζεται με το γράμμα f π.χ f/2.0, f/4.0 κλπ.. όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός του f τόσο λιγότερο φως περνά στον αισθητήρα, δηλαδή πρόκειται για αντιστρόφως ανάλογα νούμερα. Άρα όσο πιο μικρός ο αριθμός τόσο φωτεινότερο το θέμα, αλλά και λιγότερο ευκρινές το background. Οπότε αν θέλουμε να πετύχουμε ένα ευκρινές θέμα με θαμπό φόντο πρέπει να έχουμε χαμηλό aperture, ενώ αν π.χ θέλουμε να τραβήξουμε ένα τοπίο και να είναι σούπερ ευκρινές πρέπει να επιλέξουμε μεγαλύτερο f.

To Shutter Speed είναι η ταχύτητα με την οποία ανοιγοκλείνει το κλείστρο της μηχανής. Ακριβώς όμως επειδή με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ελέγξουμε για πόση ώρα θα είναι ανοιχτό το κλείστρο της μηχανής, μπορούμε να επηρεάσουμε και την φωτεινότητα. Γιατί όσο μεγαλύτερη η διάρκεια που μένει ανοιχτό το κλείστρο, τόσο περισσότερη φωτεινότητα θα έχει η φωτογραφία μας.

Οπότε τώρα εμείς αν θέλουμε να καταφέρουμε να βγάζουμε ωραίες φωτεινές και ευκρινείς εικόνες πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε και να ρυθμίζουμε κατάλληλα αυτές τις 3 επιλογές στη φωτογραφική μας μηχανή.

Κατά κανόνα να προσπαθούμε να έχουμε χαμηλό ISO, για να μη δημιουργούμε θόρυβο στις φωτογραφίες μας και από κει και πέρα αν θέλουμε να βγάλουμε πιο φωτεινές φωτογραφίες, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε και την φωτογραφία που θέλουμε να βγάλουμε, να τροποποιούμε το Aperture και το Shutter Speed. Ειδικά το τελευταίο με σύνεση! Γιατί αν έχουμε επιλέξει μικρότερη ταχύτητα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε και αρκετά σταθεροί όταν τραβάμε τις φωτογραφίες, για να μην κουνηθούμε και βγουν οι φωτογραφίες μας θολές!


Και τώρα περνάμε στο δημιουργικό κομμάτι..
Αφού μάθαμε πως να χειριζόμαστε τη φωτογραφική μας και το χώρο που θα πρέπει να επιλέξουμε για τη “φωτογράφιση”, πάμε να δούμε μερικούς τρόπους που μπορούμε να κάνουμε τις φωτογραφίες μας πιο ενδιαφέρουσες!

Η διάταξη
Παίξε με τη διάταξη και τη θέση των αντικειμένων που θες να φωτογραφήσεις. Τράβηξε μερικές φωτογραφίες και αν δεις ότι κάτι δε φαίνεται ωραία πειραματίσου και άλλαξε θέσεις!

Η γωνία λήψης
Τράβηξε την ίδια φωτογραφία από διαφορετικές γωνίες λήψης. Είτε από πάνω αν έχεις τοποθετήσει όλα σου τα πράγματα επίπεδα με σκοπό να δημιουργήσεις ένα flat lay, είτε απ' το πλάι, από κοντά ή μακρυά. Τράβηξε τις φωτογραφίες σου από διαφορετικές γωνίες, μέχρι να βρεις ποια είναι η καλύτερη και πιο ενδιαφέρουσα οπτικά.

Το κάδρο
Δεν είναι απαραίτητο να φαίνονται όλα τα πράγματα σε μια φωτογραφία. Αυτό μερικές φορές μπερδεύει στο μάτι με αποτέλεσμα να μη ξέρεις που να δώσεις την προσοχή σου. Κάνε crop και άφησε μερικά αντικείμενα να μισοφαίνονται.

Το φόντο
Παίξε με διάφορα φόντο μέχρι να δεις ποιο είναι πιο κολακευτικό για το θέμα σου. Εμπλούτισε το θέμα σου με διάφορα μικροαντικείμενα που μπορεί να έχεις σπίτι, ακόμα και αν είναι άσχετα με αυτό που θες να παρουσιάσεις, αρκεί να είναι κολακευτικά ως προς το θέμα σου και να δείχνουν όμορφα στις φωτογραφίες.


Γενικά να θυμάσαι ότι “practice makes perfect”. Βγάζε όσο περισσότερες φωτογραφίες μπορείς και θα δεις στην πορεία ότι θα αρχίσεις να βελτιώνεσαι. Βέβαια καμιά φορά μια απλή φωτογραφία δεν αρκεί και θέλει και αυτή την επεξεργασία της για να δείξει αυτό το κάτι παραπάνω. Αλλά για να μη βγει αυτό το post πολύ μεγάλο, θα μιλήσουμε για προγράμματα επεξεργασίας σε επόμενο post.

Εσείς πως βγάζετε τις φωτογραφίες για το blog σας;Αν σας άρεσε το σημερινό post κάντε share και ακολουθήστε τη σελίδα La creme στα social media για να μη χάνετε όλες τις νέες ενημερώσεις! Και όπως πάντα μπορείτε να μοιραστείτε τη δική σας κατασκευή ή άρθρο γράφοντας ένα guest post! Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.


Follow

SPREAD THE LOVE

2 σχόλια :

  1. Ανάρτηση πραγματικά για βιβλιοθήκη! Όλο μου τα εξηγεί ο άντρας μου αλλά ποτέ δεν έχω την υπομονή να κάνω πράξη ότι μου μαθαίνει! Ελπίζω στο “practice makes perfect” γιατί αλλιώς εγώ και η dslr ποτέ δεν θα τα πάμε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται ότι χρειάζεται εξάσκηση.. κι εγώ σ' αυτό ελπίζω, γιατί όση "θεωρία" και να ξέρω στην πράξη θέλω δουλειά ακόμα κι έχω να μάθω πολλά!

      Διαγραφή

Copyright © LACREME | Privacy Policy Designed by OddThemes