Ikigai: Your reason for living | Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σου;Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή σου που φτάνεις σε τέλμα! Δε ξέρεις τι θες, δεν σε ικανοποιεί τίποτα.. δε σου αρέσει η ζωή που ζεις! Κάτι σου λείπει.. Τι είναι όμως αυτό το “κάτι” και πως θα το βρεις; Σε πιάνουν τα υπαρξιακά σου και αρχίζεις να αναρωτιέσαι “Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μου; Τι ήρθα να κάνω εγώ σε αυτόν τον πλανήτη; Τι έχω να προσφέρω;”

Κι ενώ από πάντα κατά κάποιο τρόπο είχες μια κλίση και μια ευχαρίστηση στο να κάνεις κάποιες συγκεκριμένες δραστηριότητες, η ζωή και η καθημερινή ρουτίνα σε αποτράβηξαν από αυτές τις ασχολίες, κάνοντας σε να τις αφήσεις στην άκρη ξεχνώντας καν την ύπαρξη τους και τη χαρά και ενέργεια που σου έδιναν όποτε τις πραγματοποιούσες..

Εδώ έρχεται αυτό που λένε οι Γιαπωνέζοι ikigai” = “ένας λόγος ύπαρξης”, το πράγμα που σε κάνει να σηκώνεσαι κάθε πρωί απ' το κρεβάτι. Σύμφωνα με την ιαπωνική κουλτούρα ο καθένας έχεις το δικό του ikigai το οποίο φέρνει ικανοποίηση και νόημα για τη ζωή σε όποιον το βρει! Όπως είναι φυσικό έχουν αναπτύξει μια μέθοδο για να μπορέσεις να βρεις κι εσύ το δικό σου και θα τη μοιραστώ μαζί σας.

Για να βρεις λοιπόν το δικό σου ikigai πρέπει να ακολουθήσεις μια σχετικά απλή διαδικασία. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι ένα χαρτί στο οποίο θα σχηματίσεις 4 εφαπτόμενους κύκλους σε ένα κοινό σημείο όπως στην εικόνα παρακάτω. Έτσι ξεκινώντας από πάνω και συμπληρώνοντας τους αριστερόστροφα σκέψου:

• Τα πράγματα που αγαπάς. Σκέψου λοιπόν ποιες πτυχές της ζωής σου μιλάνε στην καρδιά σου και σε κάνουν να αισθάνεσαι ζωντανός;
• Τα πράγματα στα οποία είσαι καλός. Τι μοναδικές δεξιότητες έχεις που σου βγαίνουν φυσικά; Τι ταλέντα έχεις καλλιεργήσει στα οποία υπερέχεις ακόμα κι όταν δεν προσπαθείς;
• Τα πράγματα που ξέρεις να κάνεις και για τα οποία μπορείς να πληρωθείς.Ποια υπηρεσία, αξία ή προσφορά κάνεις ή θα μπορούσες να κάνεις που δίνει πραγματική αξία σε άλλους; Κάτι που χρειάζονται οι άνθρωποι και είναι σε ευχάριστη θέση να πληρώσουν ή να μοιραστούν κάποια αξία σε αντάλλαγμα;
• Αυτά που πιστεύεις ότι χρειάζεται ο κόσμος. Τι σπαράζει την καρδιά σου; Ποια αλλαγή θα ήθελες να φέρεις στον κόσμο; Για τι θα έδινες ακόμα και τη ζωή σου;Πάρε το χρόνο σου και γράψε ότι λέξεις, φράσεις ή ιδέες σου έρχονται σε κάθε κύκλο. Αφού συμπληρώσεις όλα τα πεδία, κοίταξε για λίγο τα όσα συμπεριέλαβες. Πρόσεξε αν έχεις γράψει κάποια κοινά στοιχεία σε παραπάνω από έναν κύκλο και πως κάποια πράγματα μπορούν να συνδυαστούν με τους υπόλοιπους κύκλους, προκύπτοντας έτσι το δικό σου ikigai. Κράτα το μυαλό σου ανοιχτό για όποια αναλαμπή μπορεί να σου έρθει μέσα στις επόμενες μέρες!Αν σας άρεσε το σημερινό post κάντε share και ακολουθήστε τη σελίδα La creme στα social media για να μη χάνετε όλες τις νέες ενημερώσεις! Και όπως πάντα μπορείτε να μοιραστείτε τη δική σας κατασκευή ή άρθρο γράφοντας ένα guest post! Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.


Follow

2 σχόλια:

 1. Μόλις ανακάλυψα τη σελίδα σου και έχω εντυπωσιαστεί. Ωστόσο δε με αφήνει να γίνω μέλος. Καλή συνέχεια κούκλα μου και καλό καλοκαίρι!

  Μαρία Μπρέντα
  Blogger | mariabrenta.blogspot.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι πολύ!! Καλώς ήρθες στο blog μου! Όσο για την εγγραφή δε ξέρω τι φταίει.. Καμιά ιδέα;

   Διαγραφή

Από το Blogger.