Πως να ανακτήσεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση
Η αυτοπεποίθηση προέρχεται απ' τη λέξη αυτός + πεποίθηση, που σημαίνει η πίστη που έχουμε στον εαυτό μας ή καλύτερα η γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας εγώ θα έλεγα. Σίγουρα όλοι οι άνθρωποι έχουμε τις αδυναμίες μας, τα προτερήματα και τα ελαττώματα μας, αυτό πρέπει να κατανοήσουμε αν θέλουμε να κάνουμε το πρώτο βήμα για την ανάκτηση της αυτοπεποίθησης μας. Κανείς δεν είναι τέλειος! Όλοι είμαστε μοναδικοί κι αυτό πρέπει να δεις, την μοναδικότητα σου, και να αποδεχτείς τα θετικά και αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα σου γιατί αυτά είναι που σε κάνουν ιδιαίτερο και αυτό που είσαι.

Όλα ξεκινάνε απ' τον τρόπο σκέψης, τις μικρές ιστορίες που λες στον εαυτό σου, για τον εαυτό σου καθημερινά.. Τι γνώμη έχεις για τον εαυτό σου; Πως βοηθάς τον εαυτό σου με όσα του λες μέρα με τη μέρα για να γίνεις καλύτερος και να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση; Γιατί η αυτοπεποίθηση έχει να κάνει καθαρά με εσένα! Με αυτό που πιστεύεις εσύ ο ίδιος για τον εαυτό σου. Εσύ σε ξέρεις καλύτερα! Εσύ ξέρεις ποιος είσαι και ποιος θες να γίνεις.

Τροφοδότησε λοιπόν το μυαλό σου με σκέψεις που έχουν θετική επίδραση για την αυτοεκτίμηση σου! Κάνε κάθε μέρα επιλογές που δείχνουν ότι νοιάζεσαι για τον εαυτό σου. Αν δεν τα κάνεις όλα αυτά κι αν δε βοηθάς εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου, για τη γνώμη που έχεις δημιουργήσει για σένα, πως περιμένεις να είσαι “δυνατός” και ανεπηρέαστος απ' την γνώμη που σχηματίζουν και εκφέρουν οι άλλοι για σένα; Γιατί οι άλλοι μπορεί να λένε ότι θέλουν! Η γνώμη τους είναι δική τους και αντιπροσωπεύει τη δική τους οπτική και είναι πάντα επηρεασμένη απ' τις δικές τους εμπειρίες και τρόπο σκέψης!

Δε ξέρω αν καταλαβαίνεις τι εννοώ, μπορεί να σου ακουστεί και παράλογο, αλλά η γνώμη κάθε ανθρώπου στην ουσία αφορά τον ίδιο του τον εαυτό! Ο καθένας μπορεί να κρίνει και να επικρίνει τόσο ελαστικά ή αυστηρά, όσο ελαστικά ή αυστηρά αντίστοιχα κρίνει και βλέπει τον ίδιο του τον εαυτό. Κι εδώ καταλήγουμε πάλι εκεί που ξεκινήσαμε στην αυτοπεποίθηση, όλα έχουν να κάνουν με αυτήν!

Σίγουρα παίζει ρόλο και το περιβάλλον στο οποίο έχεις μεγαλώσει μέσα στο οποίο έχεις διαμορφώσει τις πεποιθήσεις σου. Το θέμα είναι να βρεις την πηγή αυτών των πεποιθήσεων και να καταλάβεις πως με τίποτα δεν έχουν να κάνουν μαζί σου. Αν έχεις μεγαλώσει σε ένα επικριτικό περιβάλλον όπου τίποτα δεν αρκεί και πάντα κάνεις κάποιο “λάθος” ήρθε η στιγμή να αναγνωρίσεις ότι το “λάθος” δεν το έχεις εσύ! Δε τρέχει τίποτα κακό με σένα. Εσύ κάνεις αυτό που μπορείς κι αν αρέσει καλώς! Το κόμπλεξ το έχουν αυτοί που σε σχολιάζουν και δε πρέπει να τους αφήνεις να επηρεάζουν τη γνώμη και τη σχέση που έχεις με τον εαυτό σου, γιατί αυτό δεν έχει να κάνει με τη δική σου προσωπική αξία και ικανότητα.

Οι άνθρωποι και ο περίγυρος σου παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης σου! Αν κρίνεις πως το περιβάλλον σου και οι συναναστροφές σου δεν είναι θετικές και δε σε βοηθούν, ίσως ήρθε η ώρα να πάρεις την απόφαση να μείνεις μακρυά από τοξικούς ανθρώπους που απομυζούν την ενέργεια σου και το μόνο που προσφέρουν στη ζωή σου είναι αρνητισμός. Σύμφωνα με όσα σου είπα παραπάνω δε φταίνε αυτοί και πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται ούτε οι ίδιοι το κακό κλίμα που δημιουργούν, καθώς βρίσκονται και οι ίδιοι εγκλωβισμένοι μέσα στον δικό τους κόσμο τον οποίο έχουν δημιουργήσει μέσα απ' τις περιορισμένες αντιλήψεις τους. Αλλά ούτε εσύ φταις και δεν έχεις κανένα λόγο να ανέχεσαι την όποια επικριτική συμπεριφορά είτε αυτή προέρχεται από φίλο, συγγενή, συνάδελφο, οικογένεια.

Τέλος να θυμάσαι πως τον κύριο λόγο για την βελτίωση της αυτοπεποίθησης σου τον έχεις εσύ! Θέλει δουλειά και αρκετό καιρό για να την αυξήσεις αλλά να ξέρεις πως η αυτοπεποίθηση είναι σαν μυς, όσο περισσότερο την χρησιμοποιείς τόσο πιο δυνατή θα γίνεται!


Μερικά απλά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για την ανάκτηση της αυτοπεποίθησης σου:
Παρατήρησε τις αρνητικές σκέψεις που κάνεις για τον εαυτό σου και την εικόνα σου κάθε μέρα και αντικατέστησε τες με θετικές.
Όλοι έχουμε πράγματα που μας αρέσουν πάνω μας κάνε μια λίστα με αυτά και αμέσως θα αισθανθείς καλύτερα.
Εμπιστεύσου τον εαυτό σου και τις δυνάμεις σου, βελτιώνοντας τις δεξιότητες σου στα πράγματα που ήδη ξέρεις να κάνεις.
Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους γύρω σου. Δεν υπάρχει σημείο μέτρησης σε ανόμοια πράγματα. Είσαι μοναδικός!
Προσπάθησε να εξελίσσεσαι και να συγκρίνεις τον εαυτό σου μόνο με εσένα στο παρελθόν για να μπορείς να ελέγχεις την πρόοδο που έχεις κάνει.
Φρόντισε τον εαυτό σου είτε προσέχοντας περισσότερο την εξωτερική σου εμφάνιση και το στύλ σου, είτε τρώγοντας πιο υγιεινά, κάνοντας γυμναστική κλπ.
Μη στεναχωριέσαι για πράγματα που δε μπορείς να αλλάξεις αντίθετα δώσε τη προσοχή σου σε όσα μπορείς να βελτιώσεις και περνάνε απ' το χέρι σου.
Ξεπέρασε τους φόβους σου αντιμετωπίζοντας τους.


Bonus tip
Δημιούργησε τα δικά σου mantras τα οποία θα επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου κάθε μέρα για να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου! Όπως είπαμε η αυτοπεποίθηση έχει να κάνει με το τι πιστεύεις εσύ ο ίδιος για τον εαυτό σου και με τα πράγματα που επαναλαμβάνεις σε αυτόν καθημερινά. Δώσε καινούριες ιδιότητες στον εαυτό σου μέσα από επαναλαμβανόμενα mantras, τα οποία θα δεις ότι μετά από λίγο καιρό θα έχουν θετική επίδραση πάνω σου, κάνοντας σε να νιώθεις καλύτερα και να έχεις μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου αποκτώντας περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση!Αν σας άρεσε το σημερινό post κάντε share και ακολουθήστε τη σελίδα La creme στα social media για να μη χάνετε όλες τις νέες ενημερώσεις! Και όπως πάντα μπορείτε να μοιραστείτε τη δική σας κατασκευή ή άρθρο γράφοντας ένα guest post! Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.


Follow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.